Zapatero obre un diàleg sense preu polític per a acabar amb ETA |
Anuncia que el procés es portarà a terme “amb decisió, prudència, unitat, lleialtat i sempre respectant la memòria de les víctimes”
El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat en una compareixença en el Congrés l'inici del diàleg amb ETA, assegurant que “la democràcia no va a pagar cap preu polític per arribar a la pau”. Zapatero va fer aquest anunci després de la ronda de reunions que va mantenir el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, amb els portaveus dels grups, la qual es repetirà a la fi de setembre per a informar de la marxa del procés.
Vigència de la Llei
Zapatero va garantir la vigència de la Llei de Partits i va dir que assumeix la responsabilitat de satisfer “aquest anhel de pau” que tenen els ciutadans, així com l'exigència “de màxim respecte” a les víctimes del terrorisme i a les seves famílies.
Després de recordar els intents de Governs anteriors per assolir la pau i expressar-los el seu reconeixement, va agrair l'actitud dels partits davant el procés que s'obre i va demanar la col·laboració dels periodistes per a poder portar-lo a terme amb “discreció”.
Servidors de l’Estat
Zapatero va agrair la labor de tots els “servidors de l'Estat”. Va subratllar que “el procés de pacificació del País Basc és una tasca de totes les forces polítiques”.
Va advertir als bascos que “la pau és una tasca de tots” i “serà forta si té profundes arrels”. Per això, va emplaçar a partits, així com a agents socials, econòmics i sindicals, a adoptar acords per a aquest pacte de convivència mitjançant els mètodes de diàleg que creen oportuns. Va recalcar que davant el llarg “dur i difícil" procés, el Govern ho abordarà “amb decisió, amb prudència, amb unitat i amb lleialtat” i, a més,
“sempre respectant la memòria de les víctimes”. Va explicar que el seu anunci ho realitza a l'empara de la resolució aprovada pel congrés al maig de 2005, en la qual
tots els grups, excepte el PP, van avalar l'inici de contactes si es donaven les condicions per a això.
Anunci ben acollit per les forces polítics, econòmics i socials, i líders internacionals
Aquest anunci ha estat ben acollit per tots els grups parlamentaris excepte el PP, per sindicats com la UGT i CCOO, per la CEOE, per la patronal basca, per associacions de jutges i fiscals, i per líders internacionals com José Manuel Durao Barroso, President de la Comissió Europea; Jacques Chicac, President de França; o Tony Blair, Primer Ministre britànic.
El Col·lectiu Embat desitja que aquest procés arribi a bon port
Per la seva importància es recull íntegra la intervenció del President del Govern, alhora que des del Col·lectiu Embat desitgem que aquest diàleg que ara s'inicia, que sens dubte serà difícil i ple de contratemps, arribi a bon port consolidant-se la pau a Euskadi.
Declaració del President del Govern José Luís Rodríguez Zapatero:
“ETA va declarar el 23 de març passat per primera vegada un alt el foc permanent, per primera vegada després de tres anys sense atemptats mortals, i per primera vegada, en situacions d'aquest tipus, havent desaparegut pràcticament la totalitat de les seves accions. En diferents moments del període democràtic hem tingut expectatives de poder arribar a la fi de la violència. Els governs successius, tant el de Felipe González com el de José María Aznar, van intentar arribar a la pau. No va ser possible. Ho van intentar de bona fe. I des d'aquí el meu reconeixement a aquests esforços que en el seu moment van fer. El singular de la situació no és tant el que ETA ha deixat de fer, sinó el que els demòcrates hem fet durant tots aquests anys, defensant els valors democràtics, defensant els valors constitucionals, i de manera molt singular tots els ciutadans del nostre país. L'objectiu de tots els governs ha estat l'eradicació de la violència al País Basc i en la resta d'Espanya. Per a això hi ha hagut diferents processos de diàleg i d'acords entre forces polítiques, destinats a enfortir l'Estat de dret. Vull des d'aquí fer un reconeixement a tots els servidors de l'Estat de dret, en la seva tasca, en la qual han realitzat i en la qual realitzen en aquests moments.
En aquests llargs anys tots els Govern han intentat arribar a la pau des d'un compromís ampli de convivència, mantenint un principi essencial: la democràcia no va a pagar cap preu polític per arribar a la pau. I defensant que el procés de pacificació i normalització del País Basc és una tasca de totes les forces polítiques. Així s'ha recollit en diferents resolucions institucionals. Precisament a l'empara de la resolució adoptada pel congrés dels Diputats al maig de 2005, vull anunciar-los que el Govern va a iniciar un diàleg amb ETA mantenint el principi irrenunciable que les qüestions polítiques només es resolen amb els representants legítims de la voluntat popular. Així ho ha anunciat el ministre de l'Interior a totes les forces polítiques amb representació parlamentària aquest matí. Vull agrair l'actitud de totes les forces polítiques, i vull subratllar que la forma de realitzar aquest anunci a l'opinió pública és responsabilitat exclusiva del Govern. He reiterat en més d'una ocasió que el procés va a ser llarg, dur i difícil. Ho abordarem amb decisió i amb prudència, amb unitat i amb lleialtat, i sempre respectant la memòria de les víctimes.
Vull també establir principis bàsics sobre el futur d'Euskadi, i per a això vull fer una apel·lació als ciutadans, a les formacions polítiques i a la societat basca en general. Els ciutadans d'Euskadi gaudeixen del major autogovern que han tingut mai en la seva història amb l'Estatut de Gernika, elaborat a l'empara de la Constitució de 1978. Van decidir, els ciutadans bascos, lliurement el seu futur. Desgraciadament ha persistit la violència, la coacció i el terror. Tenim l'oportunitat de posar fi a aquesta situació, i des dels principis del passat, des dels principis democràtics, els dic que el Govern respectarà les decisions dels ciutadans bascos que adoptin lliurement, respectant les normes i procediments legals, els mètodes democràtics, els drets i llibertats dels ciutadans, i en absència de tot tipus de violència i coacció.
En més d'una ocasió m'han escoltat dir que el futur d'Euskadi exigeix un gran acord de convivència política. Concretament, en el debat sobre el pla Ibarretxe, ‘si vivim junts’, vaig afirmar en aquella ocasió, ‘vam decidir junts’. Un gran acord polític de convivència, per això el Govern entén que els acords entre les diferents formacions polítiques d'Euskadi han d'arribar-se amb el màxim consens possible, respectant la pluralitat política d'Euskadi i en igualtat d'oportunitats per a totes les formacions. Voluntat democràtica, subjecció a la legalitat, ampli acord polític que reculli el pluralisme de la societat basca, aquestes són les regles. Regles que valen també per a la participació en la vida política institucional, per a les formacions polítiques. Per això, vull reiterar-los que el Govern va a mantenir la vigència de la Llei de Partits. Durant anys tots els demòcrates hem intentat que aquells que no acceptaven, que no han acceptat la voluntat democràtica dels bascos, acceptin les regles del joc. Tenim aquesta oportunitat, i treballarem perquè això es pugui consumar.
Vull dirigir-me ara a la societat basca. La pau és una tasca de tots. La pau serà forta si té profundes arrels socials, si abasta al conjunt de la societat basca. Avui entenc que els partits polítics, els agents socials, econòmics, sindicals, han d'adoptar acords per a aquest pacte de convivència a través dels mètodes de diàleg que estimin oportú, i per descomptat a través dels mètodes democràtics per a traslladar aquests acords als diferents àmbits institucionals. Vaig acabant. Vull expressar el compromís absolut del Govern, el meu personal, amb els valors, principis i regles amb la Constitució de 1978, que ha representat un èxit col·lectiu per a la nostra convivència.
Sóc plenament conscient que els ciutadans tenen un gran anhel de pau i una exigència de màxim respecte a les víctimes del terrorisme i a les seves famílies. Com president del Govern d'Espanya, assumeixo la responsabilitat de satisfer aquest anhel de pau i aquesta exigència de màxim respecte, reconeixement, a la memòria, a l'honor, a la dignitat de les víctimes del terrorisme i de les seves famílies. La societat espanyola coneix l'abast de la tasca que tenim per davant. Una tasca que vaig a desenvolupar amb prudència i amb discreció. Vull des d'aquí demanar per a aquesta tasca la col·laboració de tots els mitjans de comunicació, tenint en compte l'abast del procés que anem a viure. A la fi del mes de setembre, el ministeri d'Interior realitzarà una nova ronda d'informació a tots els grups parlamentaris sobre el desenvolupament del procés que avui obrim.
Moltes gràcies.”
Fotografies de I. Mesa.
|