El Parlament Europeu aprova l'ús de les llengües cooficials en les comunicacions escrites
03/07/2006

Els ciutadans podran redactar cartes i rebre resposta en gallec, euskera i català/valencià


Pel seu interès per a la progressiva normalització del català, reproduïm íntegre una notícia de l’agència EFE, que recull l’acord de la Mesa de Parlament Europeu a favor de la utilització de les llengües cooficials, entre les quals es troba la pròpia de les Illes Balears. Un pas més que, des del Col·lectiu Embat, saludem pel que significa de voluntat d’apropament de les Institucions europees als ciutadans. Hem de lamentar, emperò, que aquesta iniciativa, impulsada pel Govern de José Luís Rodríguez Zapatero, hagi estat entorpida per la dreta -en especial de l’espanyola-, en un acte més de menyspreu a les llengües parlades per nombrosos ciutadans. En les fotografies Josep Borrell, President del Parlament, i l'hemicicle del Parlament.

Notícia de l’agència EFE

“La Mesa del Parlament Europeu (PE) ha rectificat avui la seva negativa inicial i ha aprovat l'ús del gallec, el euskera, i el català/valencià en les comunicacions escrites dels ciutadans amb la institució, segons han informat fonts parlamentàries. El vot de qualitat del president del Parlament Europeu, Josep Borrell, ha estat determinant per a trencar l'empat entre els set membres de la Taula, a favor d'acceptar la demanda, i els altres set, tots els del PP Europeu, de rebutjar-la. Notícia de l’agència EFE.

La mesura, que respon a una demanda del Govern espanyol, permetrà als ciutadans redactar cartes i rebre resposta de la institució de la UE en les llengües cooficials. A més, preveu la creació d'un enllaç en la pàgina en Internet del PE que condueixi a altra pàgina oficial a Espanya en la qual es trobaran traduïdes a aquestes llengües els actes legislatius més importants. La decisió no fa referència a l'altre capítol de la demanda inicial del Govern espanyol, l'ús restringit del gallec, el euskera o el català pels eurodiputats en les sessions plenàries.

El passat 26 d'abril, la Taula, formada per Borrell i els seus 14 vicepresidents i responsable de qüestions administratives i organitzatives com el règim lingüístic, havia decidit rebutjar en el seu conjunt la petició espanyola. No obstant això, el passat 18 de maig, la Conferència de presidents de grups, l'òrgan que dirigeix políticament la institució, va instar a la Taula a reconsiderar el seu veto i a "prendre una decisió que faciliti la comunicació dels ciutadans amb el Parlament".

Els vicepresidents del PP Europeu, entre ells, l'espanyol Alejo Vidal Quadras, s'havien mostrat en contra d'aquesta revisió a l'entendre que la Conferència de presidents estava envaint les seves competències i van escriure a Borrell per a demanar-li que no tornés a inscriure la qüestió en l'agenda de la Mesa. El president no ha atès avui la seva demanda i ha demanat una votació referent a això, en la qual els set vicepresidents del PP Europeu –Vidal Quadras, el grec Antonio Trakatellis, el britànic Edward McMillan, l'alemany Ingo Friedrich, l'italià Mario Mauro, el polonès Jacek Saryusz-Wolski i el checo Miroslav Ouzky, s'han reafirmat en el seu rebuig.

Per la seva banda, Borrell, els tres vicepresidents socialistes –el francès Pierre Moscovici, el portuguès Manuel Antonio Dos Sants i l'alemanya Dagmar Roth-Behrendt-, el verd francès Gerard Onestá, l'alemanya d'Esquerra Unitària Europea Sylvia-Yvonne Kauffman, i un dels dos liberals, l'italià Luigi Cocilovo, han votat a favor.”

Pàgina web : http://www.europarl.europa.eu/