El Consell de Mallorca condemna el franquisme amb l'única oposició del PP
18/07/2006

Recuperació de la Memòria Històrica: 75è. Aniversari de la II República, 70è. de la guerra civil


L’any 2006 s’està plantejant com el de la Memòria Històrica, coincident amb el 75è. aniversari de la proclamació de la II República espanyola, el 14 de d’abril del 1936, i el 70è. aniversari del cop d’Estat i del inici de la guerra civil protagonitzat pel general Francisco Franco i altres militars deslleials i traïdors a la legalitat republicana, en conjunció de forces socials i econòmiques reaccionaris i feixistes que varen provocar un bany de sang a tot l’Estat –també a Mallorca-, la supressió de les llibertats i el retrocés en tots els àmbits culturals, educatius, etc...

El Col·lectiu Embat es vol sumar a aquest any de Memòria Històrica, publicant en la nostra web la iniciativa d’un col·lectiu de persones independents procedents dels més variats camps professionals, però vinculades d'una manera o altre al món de la cultura i la producció audiovisual que varen donar continuïtat a la feina desenvolupada per l'Associació per a la Recuperació de la memòria Històrica i la Fundació Contamina'm, responsable de l'emotiu homenatge als republicans que va tenir lloc en Rivas, al juny de 2004.

Un col·lectiu, l’enllaç del qual el trobareu a sota d’aquesta pàgina, que es va plantejar actuacions diverses per celebrar d’una forma eficaç i divulgativa el 75º Aniversari de la proclamació de la II República.

D’aquesta manera va sorgir el manifest Amb orgull, amb modèstia i amb gratitud, com a forma d’homenatjar als homes i dones que van ser protagonistes d'aquesta història, fa 75 anys, manifest que també ho trobareu en un enllaç d’aqueta pàgina.

Així mateix hem considerat important l’acord adoptat el 17 de juliol del 2006 pel Consell de Mallorca, de condemna del cop d'estat franquista amb motiu del 70è. aniversari, acord que va comptar amb el suport de totes les forces polítiques representades a la màxima Institució mallorquina (PSIB, que el va presentar la proposta), de Unió Mallorquina, del PSM-Nacionalistes de Mallorca i d’Esquerra Unida-Els Verds.

El PP es va oposar a aquest acord com, en general, a totes les iniciatives tendents a recuperar la memòria històrica dels fets amb l'única oposició del PP ocorreguts en el nostre país i que tant han condicionat a la nostra recent història.

El text de l’acord aprovat pel Consell de Mallorca és el següent:


MOCIÓ QUE CONDEMNA EL COP D’ESTAT DE 1936

El 18 de juliol de 1936 es produí un cop d’estat militar a Espanya que tenia per objectiu destruir el govern legal i legítimament constituït, el govern de la República. El país no va seguir els colpistes, i només per la força de les armes, brutalment emprades, van poder passar a controlar una part del territori de la República. Espanya va quedar dividida, amb una part ocupada per les forces militars colpistes, i l’altra sota la legalitat republicana. Durant tres anys es va combatre a pràcticament tot el territori en una Guerra Civil que acabà amb la victòria dels colpistes i la instauració d’una dictadura militar encapçalada per Francisco Franco Bahamonde.

Aquesta dictadura va tenir una llarga i cruel història que només acabà amb la mort de qui l’encapçalava, el 1975. Però durant aquests 36 anys es va intentar exterminar tots aquells que s’atreviren a pensar diferent, i es va recordar any rera any que hi havia vencedors i vençuts.

Aquesta nefasta dictadura va néixer, doncs, d’un cop d’estat del qual es commemora aquest any el 70 aniversari. És per aquest motiu que el Grup Socialista al Consell de Mallorca presenta pel seu debat al proper Ple de la institució la següent MOCIÓ:

· El Consell de Mallorca condemna el cop d’estat de 18 de juliol de 1936, que es produí per destituir el govern republicà legalment constituït.
· El Consell de Mallorca rendeix homenatge a tots aquells que van morir en la Guerra Civil que s’inicià arrel del cop d’estat dels militars el 18 de juliol de 1936, en especial aquells que van ser detinguts, empresonats i executats per les seves idees.
· El Consell de Mallorca fa públic el seu reconeixement a totes les víctimes del terrorisme d’estat que practicà la dictadura franquista durant i després de la Guerra Civil i fins a la mort del dictador.
· El Consell de Mallorca insta el Parlament de les Illes Balears a crear una comissió autonòmica per tal d’investigar les violacions dels drets humans comesos pel règim franquista a les Illes Balears, tal com proposa el Consell d’Europa.
· El Consell de Mallorca acorda convidar a les autoritats locals de les Illes Balears a retirar tots els símbols que puguin existir als diferents municipis, així com canviar els noms dels carrers que encara avui lloen personatges vinculats a la dictadura franquista o al cop d’estat.

També i pel seu interès recollim el recorregut pels punts claus del cop d'estat del 1936, a Palma, realitzat per l'historiador Gaspar Valero acompanyat per més de cent persones, el 18 de juliol del 2006, i publicat en el Diari de Mallorca.


GUERRA CIVIL. RECORREGUT PELS PUNTS CLAU DEL COP D'ESTAT I DE LA REPRESSIÓ FRANQUISTA

Un itinerari de la “infàmia” per Palma


Un centenar de persones va acompanyar a l'historiador Gaspar Valero en un recorregut de memòria, homenatge i condemna

MAR FERRAGUT. PALMA.

L'aclaparadora calor no va ser excusa per a ningú. Més de cent persones de tota la illa es van reunir avui en la plaça de Cort per a acompanyar a Gaspar Valero en un recorregut pels punts claus del cop d'estat del 18 de juliol de 1936 i de la Guerra Civil. Persones de totes les edats van escoltar amb atenció i emoció les explicacions de l'historiador en aquest acte de condemna al franquisme i d'homenatge a les víctimes del bàndol republicà en la illa. "Perquè no ens diguin que a Mallorca no va morir gent", va reivindicar Margalida Capellà, secretària de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca.

A aquest "itinerari de la infàmia", com va ser batejat per Valero, van acudir representants del PSOE, PSM, Esquerra Republicana i Alternativa EU- Els Verds. Aquest últim grup ja havia realitzat un acte commemoratiu al matí al ocultar la dedicatòria de la creu de la Seu en homenatge "als caiguts per Déu i per Espanya", pegant damunt un cartell dedicat "a les víctimes de la guerra civil ".

La primera aturada de la ruta va anar enfront de l'Almudaina , on estava situada l'antiga comandància militar. Aquest va ser el lloc on realment es va iniciar el cop d'estat en les illes, a les set i mitjana del matí del dia 19 de juliol, quan es va llegir el bàndol de guerra del general Manuel Goded, responsable de l'alçament en l'arxipèlag. A continuació, es va viure un dels actes més simbòlics i emotius de l'acte quan els assistents varen anant en la creu de la Seu, adhesius amb els noms dels més de mil mallorquins desapareguts durant la Guerra Civil. Després, joves i majors els van dedicar un llarg aplaudiment.

De nou enfront de l'Ajuntament, Valero va sorprendre a tots al mostrar un forat de bala en la porta de l'esquerra on va tenir lloc, per una confusió, un tiroteig entre falangistes i militars regulars. Després, el grup va partir a l'antiga seu del Govern Civil, en el carrer Unió i al Gran Hotel, que va servir de residència als aviadors italians de Mussolini durant la guerra.

En la Rambla, es va recordar la figura de Georges Bernanos, un escriptor francès que va denunciar internacionalment la repressió franquista, mentre que en Sant Miquel es va fer referència a Miquel Ferrá i el seu poema de denúncia S'Estel.

El punt final de l'acte va anar en la plaça d'Espanya, enfront del cinema Augusta que en els seus temps, i sota el nom de Can Mir, va anar la presó utilitzada pels nacionals. Es va rendir un homenatge final a les víctimes del bàndol republicà cantant cançons com El cant dels ocells i encenent veles, "perquè no s' oblidi als qui varen lluitar per la democràcia".


Les dues imatges corresponen a la proclamació de la II República a la Plaça de Cort, de Palma, i logo creat per la il·lustradora Ana Juan (http://www.anajuan.net).

Pàgina web : http://www.memoriadelfuturo.org/
Manifiesto 75 Aniversario II República