25 associacions exigeixen que la Llei de Memòria anul·li judicis franquistes
16/10/2006

S'inicia una campanya de pressió al Congrés dels Diputats


Pel seu interès i per coincidir amb el posicionament del Col·lectiu Embat, es reprodueix l’article de EL PAIS, de C.E.C. sobre la tramitació parlamentària de la Llei de la Memòria Històrica. La fotografia, d’Associated Press, recull una imatge del “Valle de los Caídos”.

“Un grup de 25 associacions de recuperació de la memòria republicana i formacions polítiques, entre les quals està la federació madrilenya d'Esquerra Unida, presentaran avui un manifest amb 13 punts mínims que exigeixen per a assolir que la Llei de Memòria Històrica aprovada pel govern tingui el suport de qui han pressionat en els últims anys per a aconseguir aquesta reforma. Entre les exigències bàsiques està l'anul·lació dels judicis sumaríssims i l'eliminació de la llista de carrers franquista.

La Llei de Memòria, que es tramita aquests dies en el Congrés, on PP, ERC i IU-ICV preparen esmenes a la totalitat, està sent molt contestada des de les organitzacions de l'esquerra. Fins al punt que l'Executiu es prepara per a una negociació difícil en el Congrés en la qual aparentment només creu contar de moment amb el suport dels nacionalistes de CIU i PNB.

Les organitzacions que representen a exiliats, familiars que reobren fosses comunes i grups vinculats al PCE comencen avui la seva campanya de pressió al PSOE perquè canviï la llei. Aquests són els punts que reclamen.

1. Condemna al règim franquista.

2. Declarar la nul·litat radical de tots els processaments, sentències, condemnes i/o sancions.

3. Aplicació del dret internacional sobre les víctimes de la Guerra Civil i de la Dictadura (imprescriptibilitat, dret a saber, dret a la justícia, dret a la reparació).

4. Seguiment i continuïtat pública i institucional de tot el procés de la recuperació de la memòria històrica.

5. Creació de directrius urbanístiques i mediambientals per a l'adequada preservació, conservació, manteniment i divulgació de tots aquells paratges, llocs i establiment relacionats amb al Guerra Civil, la repressió franquista i la lluita antifranquista.

6. Determinació en la llei de l'obligació administrativa en la intervenció pública i institucional en les labors de localització, identificació de les fosses o soterraments de les víctimes del franquisme, i si escau exhumació, així com la divulgació dels resultats. Elaboració d'un protocol d'actuació científica multidisciplinar.

7. Establir l'obligatorietat per a totes les Administracions (central, autonòmica i local) de retirar esments o signes d'exaltació de la dictadura franquista o de persones vinculades a la mateixa de tots els àmbits públics de la seva titularitat tals com monuments, carrers, places, edificis...

8. Instar a les institucions privades, especialment a aquelles que percebin fons o subvencions públiques, a l'establert en el paràgraf anterior.

9. Dissenyar un pla d'actuació sobre la Vall dels Caiguts tendent a promoure el trasllat de les restes de les persones enterrades en el seu altar i el seu lliurament als seus familiars. Regeneració democràtica del recinte que expliciti de manera visible i pedagògica les condicions de la seva construcció i el context polític i social de l'època.

10. Reconeixement de la nacionalitat d'origen per als descendents de l'exili.

11. Profunda revisió dels plans d'estudi per a l'adequació dels continguts dels llibres de text de l'ensenyament obligatori respecte al tractament donat al període republicà, la Guerra Civil i la dictadura.

12. Supressió dels articles del projecte de llei que limiten a les famílies a conèixer la veritat i el seu accés a tots els arxius.

13. Reconeixement del dret d'entitats socials i culturals i de persones físiques, o si escau dels seus hereus, a la restitució de béns confiscats durant la guerra o la dictadura, pel règim franquista.”

Pàgina web : http://www.elpais.es/