Ses Fontanelles, un espai natural que hem de conservar
19/11/2006

L'última albufera de Palma pot convertir-se en un centre comercial


Pel seu interès i per comparti, des del Col·lectiu Embat la reivindicació de la Plataforma en el defensa de l'albufera de Ses Fontanelles, reproduïm el seu manifest, així com la ressenya publicada en el Diario de Mallorca sobre la concentració celebrada en la zona, reivindicant la seva conservació.


“La zona humida de Ses Fontanelles es situa entre els nuclis urbans de Can Pastilla i S’Arenal, al litoral del municipi de Palma (Mallorca). És el més gran aiguamoll que existeix a la badia de Palma, i compta actualment amb 32’5 hectàrees. Ses Fontanelles són el que resta de la que fou la més gran zona humida de Mallorca, Es Prat, que fou dessecada a partir del segle XIX. Les darreres dècades a més a més la zona ha patit l’abocament incontrolat d’enderrocs, que han reduït l’extensió de la zona humida fins a la seva superfície actual.

La importància ecològica de Ses Fontanelles és destacable: la llista d’espècies d’aus observables a la zona és extensa, alberga diferents hàbitats naturals d’importància comunitària i és l’única localitat del món on viu en estat silvestre una espècie vegetal: el Limonium barceloi. A tot això hem de sumar la importància genèrica que tenen les zones humides a la Mediterrània, i a les Illes Balears en particular.

En aquests moments l’Ajuntament de Palma està a punt d’aprovar un projecte d’urbanització que afecta Ses Fontanelles, amb el qual es pretén construir el complex comercial i d’oci “Aqua Màgica”. Una àrea important amb una superfície de 60.000 m2, 240 locals , 3.000 places d'aparcament. Un àrea important de la zona humida quedarà sepultada per un vial de 25 metres d'amplària i per part del complex urbanístic. La resta de la zona humida és evident que serà afectada indirectament i sofrirà un procés de degradació dels seus valors naturals.

Per a reconvertir la zona turística de la Plaja de Palma no és necessari construir ni edificar en una zona d'especial interès ecològic, menjo Ses Fontanelles. Seria més útil demolir un conjunt d'hotels obsolets per a fer aquest centre comercial, més que construir en aquesta part verge de la Badia de Palma. Es tractaria d'una reconversió autèntica i no d'un augment de l'oferta.

Ses Fontanelles no ha rebut cap ajuda institucional durant molt temps. L'estat d'abandó d'aquest lloc d'alt valor ecològic ha motivat les queixes de molts veïns pels mosquits, brutícia i olors. Amb un manteniment molt poc costós, es podria gaudir en una zona turística d'un parc natural on els turistes tindrien una diversificació del seu oci: la visita d'una zona humida de la Mediterrània.

Convertir Ses Fontanelles en un parc on els turistes i residents puguin gaudir d'un autèntic espectacle natural, una zona humida on les aus fan els seus nius.

Als únics que els interessa fer aquest centre comercial és als inversors que han posat els doblers per a la compra del solar, per a obtenir un benèfic alt en la seva gestió, malgrat que no es pot assegurar que la destrucció d'aquest paratge signifiqui beneficis per a les empreses inversores."


Per altra banda, el Diario de Mallorca a un article de Silvia Velert, ha recollit que el dissabte 18 de de novembre, més de 300 persones es van concentrar en la zona humida de Ses Fontanelles para demanar la seva protecció enfront del projecte de construcció d'un centre comercial que ocuparà 185.000 metres quadrats. La trobada organitzada per la Plataforma Ses Fontanelles va transcórrer en un ambient festiu en el qual els assistents van denunciar que el projecte del grup Aqua Màgica encara no ha començat i vulnera la llei d' Aigües, de Costes i diverses directrius de la Unió Europea. Aquest complex comercial i d'oci tindrà 240 locals comercials , 3.000 places d'aparcament, carrils de 25 metres en la zona verda i se sumaria a l'aquari que s'està construint.

A l’enllaç a sota el pot accedir a la web del GOB Mallorca de la esmentada Plataforma. El telèfon és el 971496060. A les fotografíes, de la Plataforma, es pot veure una panorámica de la zona húmida i una vista aèria de tot l’espai afectat.

Pàgina web : http://www.gobmallorca.com/fontanelles/index.htm