Acord per a la reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears
23/11/2006

PP i PSOE pacten l’Estatut amb 2.500 milions d'inversió estatal en set anys


Per la seva importància per a la projecció futura de les Illes Balears, reproduïm la notícia publicada en el Diario de Mallorca el 23.11.2006, que recull l’acord en el Congrés dels Diputats entre el PSOE i el PP sobre la reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.


“PP i PSOE nacional van arribar finalment ahir un acord per a la reforma de l’Estatut balear que suposarà per a Balears uneixi inversió estatal addicional de “2.500 milions d'euros constants en set anys”, segons va quantificar ahir el President del Govern, Jaume Matqs, qui va fer públic aquest acord ales 8,30 de la tarda. Matas va ressaltar la importància d' aquest “reconeixement del dèficit històric d'inversions de l'Estat” en les illes i va assegurar que la fórmula que s'ha consensuat garanteix que aquests fons arribaran a Balears.

Les delegacions socialista i popular van romandre reunides en el Congrés dels Diputats des de les 10:30 del matí, fins que sobre les 7:30 de la tarda van aconseguir tancar un acord, centrat en la inversió estatal addicional, l'assumpte que s'havia convertit en l'autèntic escull per a consensuar la reforma a Madrid. Els dos partits registraran el dilluns en el Congrés les mateixes esmenes.

El text consensuat no establix una quantitat fixa, com va ressaltar el líder del PSIB, Francesc Antich, sinó una fórmula que conduïx a aquesta quantitat. En concret, la fórmula pactada contempla una nova llei de règim especial balear que, per a garantir el seu compliment, inclourà “un instrument financer que, amb independència del sistema de finançament de la Comunitat Autònoma, doti els fons necessaris per a la seva aplicació".

Mentre no s’aprovi aquest nou REB i “en un termini no superior a set anys, la inversió de l'Estat s'establirà atenent a la inversió mitja per càpita realitzada en les Comunitats Autònomes de règim comú”, segons consta en l’acord. Això, en paraules de Matas, suposa que Balears rebrà anualment i de manera addicional la inversió mitja per càpita de l’Estat en les Comunitats Autònomes. De realitzar-se aquesta inversió en l'actualitat, segons va precisar, les illes rebrien una aportació anual de 490 milions, la qual cosa “tenint en compte que parlem en termes d'euros constants , en set anys suposaran 2.500 milions d'euros”.

Compromís

L’acord establix que, per a fer realitat aquest “compromís inversor”, el Govern “proposarà al ministeri d'Economia i Hisenda els oportuns convenis per a l’execució dels programes i accions estatals sobre transports, ports, medi ambient, ferrocarrils, carreteres, obres hidràuliques, protecció del litoral, costes i platges, parcs naturals i infraestructures turístiques”.

El cap de l'Executiu balear va reconèixer que l’acord arribat no era tot “l'ambiciós” que hagués desitjat, al no arribar a els 3.000 milions d'inversió en deu anys que exigiria. No obstant això, va considerar que “és un bon acord” especialment després de les dolentes "perspectives dels últims dies" davant les dificultats per a un consens.

Les millores fiscals de la UE per a Canàries s'aplicaran en Balears

L’acord arribat ahir a Madrid inclou que qualsevol millora relativa al règim econòmic i fiscal dels territoris insulars establerta per la UE serà aplicable a Balears, excepte les quals estiguin motivades només per la ultraperificitad.

Aquesta va ser una de les qüestions que el president Mates defensar durant la tramitació del text en el Parlament i ahir va destacar la seva importància. En canvi, el PP va renunciar a presentar una esmena per a un règim fiscal especial, tal com hagués desitjat el president.

Quant a la llengua catalana, ambdós partits van consensuar que l’Estatut esmentarà les modalitats insulars de la mateixa manera que a l’actual Estatut, sense definicions que havia inclòs el PP en el Parlament i salvaguardant la unitat de la llengua catalana.

Des del Col·lectiu Embat valorem positivament aquest acord, del que publicarem en els pròxims dies les esmenes concretes quan es facin públiques, encara que no s' hagi avançat prou en determinats aspectes, com en nous drets dels ciutadans , major suport als ajuntament, més control i neutralitat als mitjans de comunicació públics de la Comunitat, o un major suport ala llengua pròpia de les Illes Balears, el català.

A la portada, Francesc Antich presentat l’acord al Congrés dels Diputats. En aquesta pàgina, una imatge d’EFE amb Antich, Jáuregui i López Garrido (PSOE) al costat de Ramis, Estaràs i Salom (PP), una vegada tancat l’acord el 22.11.2006, a la tarda.