50.000 persones en defensa de Mallorca
17/03/2007

Manifestació històrica per la protecció del territori


Des del Col·lectiu Embat, que varen donar suport a aquesta manifestació volem subratllar l’èxit històric que representa una mobilització ciutadana com la que hem pogut veure aquest dissabte 17 de març del 2007, a Palma. Tant de bo que serveixi com a revulsiu per aconseguir un canvi radical de la política territorial a la nostra Comunitat.

A continuació reproduïm la noticia de l’agència EFE sobre aquesta manifestació. Les fotografies son de Carlos Aguilar presses a la Plaça d’Espanya (començament) i al final a la Plaça Major.

“50.000 persones s'han manifestat pels carrers de Palma, congregades sota el lema "Prou destrucció. Salvem Mallorca", contra l'impacte ambiental de les polítiques d'ordenació territorial en la illa.

El cap de la manifestació, que portava una pancarta amb el lema “Prou destrucció. Salvem Mallorca", va arribar al final del recorregut sobre les 19:20 hores, moment en el qual encara sortien manifestants de la Plaça d'Espanya, punt de partida de la marxa.

Els manifestants, que van sortir a les 18.00 hores de la Plaça d'Espanya, varen marxar pels carrers Oms, la Rambla, Unió, Born, Conquistador, Cort i Colom fins a la Plaça Major, on el pintor i director de teatre Joan Lacomba i la periodista Maria Lluïsa Suau varen llegir un manifest, en el qual van exigir que cessin els projectes que suposin danys en el paisatge.

"Fa tres anys que milers i milers de persones sortim junts al carrer" per a demanar "un canvi de tarannà" i que "no s'executessin projectes que han suposat una destrossa ambiental mai vist", però "desgraciadament no ens van escoltar" i ara tots haurem de "pagar les seves conseqüències ambientals i econòmiques", varen dir.

"Ara que ja tenim bona part de la costa desfigurada toca trinxar el sòl rústic", doncs "amb la destrossa de les carreteres s'ha servit Mallorca en safata de plata als quals especulen amb el territori", va advertir Suau.

En els últims anys, va continuar, s'han desprotegit espais naturals com el Parc de Llevant o el de Cala d'Hort, "per molt que ara es vulguin “maquillar” amb noves figures de protecció de nom altisonants i poca efectivitat", alhora que a Palma “s’ha de lluitar pam a pam contra el ciment i l'asfalt per a aconseguir zones verdes".

Després de reclamar respecte pel territori, Lacomba va demanar "neteja en les formes i en el fons de les accions polítiques", atès que "a la destrossa territorial s'ha afegit una gran permissivitat enfront de les irregularitats urbanístiques", algunes de les quals, va dir, "constituïxen veritables atemptats als espais naturals".

"Davant la deixadesa i la corrupció urbanística és necessari dir basta", va prosseguir el pintor durant la lectura del manifest, en el qual es va destacar que la marxa ha reunit a persones "de tots els àmbits socials i idees polítiques que mai s'havien manifestat abans" procedents de llocs com La Real, Es Carnatge, Ses Fontanelles, Son Sardina, Bunyola, Inca i Campanet.

Ara que el Govern "presumeix" de tenir protegits espais com els de Sa Dragonera, Es Trenc o Cabrera i que "els utilitza per a fer promoció turística" és necessari recordar "de qui és mèrit la seva protecció i de qui no ho és", va afegir.

Després d'expressar el seu suport a les persones i entitats que "estan en el punt de mira de campanyes de manipulació i de descrèdit" amb "arguments falsos" i les quals han estat "amenaçades o agredides" per "pensar diferent", Suau va remarcar que el GOB i Salvem Mallorca també sofrixen "aquesta onada de criminalització".

"Mai hauríem pensat que es pogués caure tan baix", va advertir la periodista, abans que Lacomba deixés clar que aquesta situació "servirà d'esperó per a reforçar els moviments socials" i alçar la seva veu.”